Ayvalık

Zamanın Tanığı
Küçükhan

Bir kentin hafızası o kentin sokaklarında gizlidir. Küçük Han, bu hafızanın en önemli duraklarından biri. 19. yüzyıla uzanan kökleriyle, ticaretin, zanaatkârlığın ve toplumsal yaşamın izlerini taşıyor. Geçmişte han, otel, gazete matbaası ve dükkan olarak hizmet veren bu bina, bugün dönüşümünü tamamlayıp sanatın, ticaretin ve yarının hikayelerini yazıyor.

Geçmişin
İzinde

Yunanlı mimar ve  “Ayvalık ve Küçük Asya Eolyası” kitabının yazarı Psarros burayı şöyle anlatıyordu: ”Plati Sokak’tan girişi olan Agora Meydanı’nın kuzey tarafında başka bir han vardı. Bu Küçük Han’dı. Ayrıca diğer iki büyük han gibi ortasında kuyusu olan bir avlusu vardı. 1990’ların başına kadar han olarak hizmet vermişti. Girişin tam karşısında şehrin merkezi kışlası ve birkaç zabit tarafından korunan eski hapishane vardı. Bu binalar 2002 yılında yıkıldı.”

Küçükhan'ın
Kökenleri

Küçükhan, 19. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilen ve Ayvalık’ın tarihine tanıklık eden eşsiz bir yapıdır. Bir dönem kente gelen tacirlerin konakladığı, büyük kemerli kapısından atların ve develerin geçtiği han, zanaatkârlara işlik ve ticaret noktası olarak da hizmet verdi.

Tarihteki
Yeri

Cumhuriyet döneminde Küçükhan, alt katında tekel bayii, berber, yorgancı ve demirci gibi mekânlara ev sahipliği yaparken, üst katında otel olarak faaliyet gösterdi. Aynı zamanda Ayvalık Gazetesi’nin matbaası da burada yer alıyordu. Yunan mimar ve tarihçi Psarros, Küçükhan’ı “Agora Meydanı’nın kuzeyindeki, ortasında kuyusu bulunan han” olarak tanımlamıştır. 

Dünden
Bugüne

1990’lara kadar han olarak hizmet veren yapı, zaman içinde farklı işlevler üstlendi. 2020 yılında İnci Vural’ın büyük emekleriyle restorasyon süreci başladı. Mimar Serap Tuncay’ın restorasyon projesini üstlendiği Küçükhan, tarihsel dokusu korunarak, geçmiş ile geleceği buluşturan bir mekâna dönüştü.

Küçükhan, kültürel etkinliklere, zanaatkârların işliklerine ve modern kullanım alanlarına ev sahipliği yapıyor. Eşsiz atmosferiyle iş birliği ve etkinlikler için benzersiz bir ortam sunuyor.

Bugün
Küçükhan

İnci Vural'dan

Ayvalık tarihsel kayıtlarda çok eski bir yerleşim yeri olarak belirtilse de Küçükhan’ın da Ayvalık’ın da tarihinde derin boşluklar bulunuyor.

Bu han Ayvalık’ta varlığından bahsedilen üç handan biridir. Büyükhan olarak bilinen yapı, şu anda Belediye binası olarak işlev görmektedir. Bu caddenin 19. Yüzyıldaki adı Agios Ioannis’miş ve o zaman da şehrin agorası olarak bilinen bir mahallesiymiş.

1922’den önce çoğunlukla tüccarların ve 500 kişilik bir çingene nüfusunun yaşadığı yüz kadar ev varmış burada. Küçük Han hem konaklama hem de zanaatkarlara işlik olarak yapılmış.

İçeride bir avlu ve etrafında iki kata dizilmiş küçük odalar yer alıyordu. Benim de hayal meyal hatırladığım dönemlerde, girişte Ayvalık Gazetesinin basıldığı bir matbaa ve üst katta da Sefa Oteli vardı. Karşısında da hapishane vardı. O yüzden bu sokaklara girmek büyükler tarafından tekinsiz görülür ve çocuklar buralara pek yollanmazdı.

Biraz ilerde duvarında saksafon asılı olan bir ayakkabı tamircisi vardı. Annem, hep Girit’ten göç etmiş müzisyenlerin Ayvalık’ta parasızlıktan müzik dersi vererek, sefalet içinde yaşadıklarından bahsederdi. O zaman mübadele ile gelen Türklerin tümünün evinde müzik enstrümanları olduğu ve müzik yapıldığını hem hikâye olarak dinledim hem de kendi ailemde yaşadım ben.

Detaylar
  1. Plati sokak (bugünkü Barbaros / Macaron caddesi)
  2. Athanasiou Gonata’nın evi
  3. Zeytinyağı sıkımhanesi
  4. Balıkhane
  5. Gümrük binası
  6. Penirli’nin dükkanı
  7. Tüccarlar kulübü (Bugünkü Ayvalık Palas o binanın yerine yapılmıştır.)
  8. Adalının kahvesi
  9. Dere
  10. İkiz kahveler
  11. İkiz kahveler
  12. Kafe Kanelo
  13. Yakavos Moura’nın oteli
  14. Belediye binası
  15. Büyük Han (Beilidiko Han – bugünkü Süner Çarşısı)
  16. Bedesten
  17. Eski Han
  18. Luli’’nin şekerlemecisi ve önündeki ahşap köprü.(Bu köprüye “Luli’nin kalası” denirdi.)
  19. Çarşı
  20. Depasta’nın eczanesi
  21. Michael Salta’nın şekerlemecisi
  22. Haralampus Vefaidis’in “mücellithanesi” (ciltçi)
  23. Agios loannis Kilisesi papaz hücreleri
  24. Agios iloannis Kilisesi (bugünkü Saatli Camii)
  25. Mantzun ‘nin eczanesi
  26. Penirli’nin evi
  27. Taksiyarhis Kilisesi
  28. Metropolitlik
  29. Melekler sahili

(Kaynak: Psarros, 2017. Çeviri: H.K. Köksal, 2018)